Kostelecké uzeniny – tvůrce hororových zážitků

Pátek večer a vracím se ze společenské akce a dostávám netlumitelnou chuť na utopence. Utopence nelze vyrobit za půl hodiny doma, takže zbývá pouze možnost někde je koupit. Naštěstí mám po cestě supermarket, rychle kupuji Utopence od Kosteleckých uzenin a lehce slintaje pokračuji k domovu.

První kousnutí do utopenců mě zarazilo. Co to je za chuť? Takhle špekáčky nechutnají. Není to zkažené? Dívám se na sklenici se zbytkem „utopenců“. Barva je dobrá. Znovu kousnu a zase ta hnusná chuť. Začínám tušit, co jsem udělal špatně. V tom spěchu jsem si nepřečetl složení výrobku na sklenici. Beru tedy produkt do ruky a čtu:

  1. Kuřecí strojově oddělené maso – 32 %
  2. Vepřové sádlo – 17 %
  3. Pitná voda +
  4. Cibule – 15 %
  5. Kuřecí kůže – 7 %
  6. Vepřové maso – 5 % !!!
  7. Vepřové kůže – 4%
  8. Pšeničná mouka, bramborový škrob, sůl
  9. Stabilizátory E338, E450, E451, E250
  10. Zahušťovadla E412, E500
  11. Rostlinná vláknina (?)
  12. Směs koření, extrakty koření
  13. Antioxidanty E300, E330
  14. Zvýrazňovač chuti E621 (Mňam – to asi vylepšuje chuť škrobu, mouky a vlákniny)
  15. Barvivo E120 (Aha! Proto mi barva utopenců připadla OK)

Jakmile jsem složení dočetl, věděl jsem, že můj zážitek nemůže zůstat bez odezvy. Proč složení takové pochutiny, jakou je špekáček, připomíná u Kosteleckých uzenin soupis svinstva? Jak je možné, že tam mají jen 5 % vepřového masa? Napadly mě dva důvody:

  1. Nevědí, jak se špekáčky dělají. – To je smutné, protože by to ukazovalo na jejich totální nekompetenci. Bylo by nutné řešit, jak je možné, že firma, která neumí dělat tento výrobek, jej může prodávat na českém trhu. Pokud platí tato varianta, přikládám správné složení špekáčku níže.
  2. Šidí složení, aby vydělali víc peněz. – Tato varianta je mnohem smutnější, protože znamená, že firma Kostelecké uzeniny se záměrně chová velmi neeticky. Pokud je tento důvod pravdivý, pak by se jednalo o normální sprosté šizuňky a je povinností spotřebitelů nenechat si to líbit.

Doma v knihovně mám publikaci České masné výrobky a abych technologům v Kosteleckých uzeninách konstruktivně pomohl, přikládám složení receptu:

  1. Hovězí přední namleté na jemno – 35,5 %
  2. Tučné vepřové i s kůží – 20,4 %
  3. Maso z hovězích hlav na jemno – 3 %
  4. Vepřové kůže – 1,5 %
  5. Hřbetní sádlo do vložky – 27 %
  6. Solící směs (Praganda) – 0,24%
  7. Koření – pepř, muškátový ořech, česnek, paprika
  8. Pšeničná mouka hrubá – 3,2 %
  9. Pitná voda – 19%

Vážení pánové a dámy z Kosteleckých uzenin, takto se to dělá. Připadá mi mírně trapné, když já laik musím poučovat profesionály o tom, jak vypadá špekáček. Když dostanu chuť na utopence, chci jíst utopence. Nechci jíst kuřecí separát, modifikovaný škrob, zvýrazňovač chuti nebo zahušťovadlo. Takové suroviny si strčte třeba do … mrazáku.

Žijeme v relativně svobodné společnosti a nikomu nelze upřít právo něco vyrábět a prodávat. Problém je, když to začne prodávat pod názvem, který naznačuje, že se jedná o něco jiného, než to ve skutečnosti je. Nelze prostě vyrábět papírovou skládačku podlouhlého tvaru a nazývat to „bota“. Nelze vyrábět slanou hmotu z modifikovaného škrobu a E621 a nazývat to „uzenina“.

Vážené Kostelecké uzeniny, nenutím vás, abyste přestali dělat své výrobky. Jen je prosím přejmenujte na odpovídající název. Zde je několik návrhů, které mi přijdou odpovídající a použitelné:

  • Kořeněná hmota v octovém nálevu s cibulí
  • Utopená hmota buřtového typu
  • Kostelecké tajemství

Současně by bylo vhodné zvážit používání slova „uzeniny“ v názvu společnosti.

Poznámka pro milovníky masa a uzenin

Prosím hledejte kvalitu, vyžadujte kvalitu, čtěte složení (i když spěcháte, jako já včera). Tento text můžete považovat buď za otevřený dopis Kosteleckým uzeninám nebo za recenzi jednoho výrobku. Pokud to vidíte stejně, linkujte na tento článek, aby byl ve vyhledávači slušně vysoko.

Otázka pro pracovníky v Kosteleckých uzeninách

Vy tohle jíte nebo to jenom vyrábíte? Fakt by mě to zajímalo.

 

UPDATE: Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu reagoval na můj článeček a téma velmi pěkně zpracoval jako video. Podívejte se na jeho Peklo na talíři.

A ještě něco navíc: Když jsem viděl reakce na tento článek, zkusil jsem založit nový server vyuzeno.cz, kde se chci s ostatními autory věnovat kvalitním uzeninám (ne jenom).

Tomáš Bleša
Jednatel a majitel společnosti ANNECA s.r.o., která se zabývá zaváděním CRM systémů v menších a středních firmách. Stěžejními produkty firmy jsou systém InTouch CRM a server www.pravednes.cz.

komentářů 139

    1. Chutnat vám mohou, koření dokáže divy, já jak vidím Kostelec, tak prostě nekoupím. Drůbeží separát a kůže v buřtíku…..radši chleba s máslem. A to není jediný skvost, který tato firma vyrábí, prodávám v potravinách a čtu složení.

    2. Pro Václava
      To je přesně nazor člověka,který nepoužívá mozek(stupid).Zkuste ochutnat hovno s glutamanem,,třeba vám taky bude chutnat:-)

  1. SOuhlasím, že to, co prodávají někteří výrobci, se jídlem pro lidi nazvat nedá. Jen mě trochu překvapuje (pokud to pisatel píše správně), že by to měly být přímo špekáčky, co by mělo být utopené. Nejsem si tím moc jistý, ale dost možná nám naše drahá EU uznala název špekáčky jako „národní“ výrobek – myslím, že jsme se o to snad nějak tahali se Slováky?? (ta klasifikace „národní“ je asi špatně, ale neznám jak je to správně) a takový výrobek (reps. výrobek s tímto názvem) musí dodržovat poměrně přesně dané složení, jinak to je podvod. Nestálo by za to se na to kouknout z tohohle hlediska? Pisateli dávám tento tip zcela zadara. :-))

    1. Poté co se v první polovině 90. let zrušilo spousta norem pro potravinářské výrobky avše se nechalo jen na té „nebiditelné ruce trhu“ se pod názvem špekáčky prodávalo všechno možné. I takové zrůdy jako jsou v těchto utopencích. O mnoho let později se zjitilo, že situace je neudržitelná a začalo se zavádět alespoň něco. Proto se dnes pod názvem špekáček může prodávat jen výrobek s obsahem alespoň 40% masa. V ten moment se vyrojily různé jiné názvy pro méně kvalitní výrobky, jako např. opékáček, ačkoliv právě takový opékáček po opečení nad ohněm chutná jako opečená plastová hračka z hračkárny. Já, když si chci koupit špekáček, kupuju jen od místního prověřeného, tam věřím, že mám kvalitu zaručenu. A neva mi ani to, že trošku připlatím

  2. mně v poslední době nechutná většina uzenin, jen ty drahé. Ale uznávám, za kvalitu se platí. Na složení koukám vždy. a když klobásky nemají aspoň 135 g masa na 100 g hotového výrobku, do mé tašky se nestěhují. Sajrajty a separáty se neživím, to ať dávají do psích a kočičích granulí.

    1. …“ Na složení koukám vždy. a když klobásky nemají aspoň 135 g masa na 100 g hotového výrobku, do mé tašky se nestěhují.“………Blahopřeji , jste evidentně vegan!!

      1. Dobrý den,

        se svým názorem jste se trošičku ukvapil. Představte si, že já běžně baštím i 150g masa na 100 gramů výrobku. Zkuste si o tom něco nastudovat – vyjímám z http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92414.aspx:

        U trvanlivých výrobků nelze uvést obsah masa výše z uvedeným postupem (tzn. % použitého masa v době výroby), protože během zrání a sušení výrobku se ztrácí značný podíl vody (množství složek v době výroby je vyšší než váha hotového výrobku). Proto se u těchto výrobků uvádí množství masa použitého na 100 g výrobku (např. na 100 g výrobku bylo použito 134 g masa).

        Pěkný den

  3. Staci si zakusnut a pochopite ze Tomas Blesa je gurman . Vsetko co spomenul je cista pravda. Skoda ze som si to neprecital skorej ,ani by som im nedal sancu.

  4. Dneska už máte náhražky skoro ve všem a nedá se to jíst.Každý akorát kouká na to, jak z lidí snadno dostat nějakou tu korunu a přitom ušetřit.Dám Vám tip na dobrou uzeninu, sice dražší,ale kvalitní je to TORO Hlavečník.

  5. Já osobně nepřeji nikomu nic zlého. ale doufám že Babiš zkrachuje. Mám s Kosteleckými uzeninami podobnou zkušenost. Zhruba před dvěma lety jsem si koupil vakuované vídeňské párky. Měl jsem na ně fakt chuť. Po ohřátí v páře a ochutnámí mě chuť přešla. Přečetl jsem si složení a dost mi to nas..lo. Využívají známé věhlasné značky a cpou do výrobků sajrajt. To bylo mé poslední (vědomé) setkání s Kosteleckýma uzeninama. Bohužel se může stát, že si člověk dá v hospodě franfurtskou polévku, která obshuje párky ze separátů. A tak se snažím uzeninám vyhýbat. Kostelecké uzeniny mám v hlavě zafixované, jako lahůdku, delikatesu. Když jsem byl malý, tak Kostelecké párky v konzervě byla záruka kvality. Byly k večeři tak čtyřikrát do roka a většinou za odměnu. Dneska?! FUJ! Lidi nejezte to!Jak říká Roman Vaněk, ‚nechávejte jim to v regálech‘ .

  6. Tedy nevím, jak se mohly špekáčky podle tohoto receptu vyrobit, když celková suma surovin je téměř 110%, přesně 109,84 a to není započítáno koření u kterého není uvedeno množství.
    Na druhou stranu je pravda, že některé uzeniny jsou samý škrob a sója.

  7. Tuto korespondenci jsem v dané věci vedl (řazena zpětně):

    Utopenci.

    6. 5. 2013, 16:19:03

    Komu: sekretariat@ku.cz
    gOdeslané
    Dobrý večer pane generální,
    jsem rád, že jsem mohl poznat názor odborníka a věřím, že je vaše receptura určitě plně podřízena přání vašich zákazníků. Věřte mi, že se o takové zákazníky opravdovsky zajímám a je to pro mne udivujícím způsobem vzrušující zjištění, že se v hojném počtu najdou takoví gurmáni, které svou krmí vynikajícím způsobem uspokojíte. Rád bych je tak nějak poznal. Představuji si, jak asi takové zákaznické osobnosti žijí plným životem, jak jim chutná nejvíce vaše cibule a ihned poté vyhláškové špekáčky! Jak asi dávají přednost Vaší stravě třeba před domácí zabíjačkou a tak podobně, jak jsou přitom šťastní a plni zdravého vděku! Musí to být pro Vás naplňující, ba přímo vzrušující pocit vymýšlet pro takové zákazníky stále více rafinovanější receptury a hledat, jak by si přitom intenzivněji užili ještě více gastronomické plnosti! Takový krásný, ba přímo euro název: vyhláškové špekáčky! Úchvatné a fascinující! Ty asi od Vás berou hlavně nějací úředníci, či co, ne? Možná by nebylo špatné prorazit s nimi třeba až v Bruselu či ve Štrasburku! Navrhuji ještě vyvinout ohláškové špekáčky, ty by se mohly podávat třeba v kostelích jako takové drobné, nikoho snad nepohoršující občerstvení, které připraví věřící na cestu ku věčné blaženosti. Měli byste podchyceno rovněž duchovenstvo, snad přímou cestu k spotřebitelům do Vatikánu a náklonnost kléru jako takové movité klientely při současných církevních restitucích určitě není k zahození. Nějak to chytře navléknout! Co takhle slogan: faráři jez kostelecké ohláškové utopence, bys neslyšel hlas boží jen tence?
    Pane generální, přeji Vám dobrou chuť při vašich ochutnávkách s utopenci. Řádně je vychutnejte – jako ten váš párkojedlík z ochranné známky. Ještě vám doporučuji ochutnat třeba asi konkurenční výrobky firmy Hamé, mají skutečně pod čepicú, věřím, že Vám a vašim zákazníkům budou též chutnat!
    Váš zákazník P. V.

    Hanus Jan KOSTELECKE UZENINY

    Re: Utopenci kostelecké uzeniny.

    4. 5. 2013, 13:54:32

    Komu: xxx
    gDoručené
    Dobry den, pane V.,
    diky za nabidku, nicmene Utopence, stejne jako vsechny ostatni nase vyrobky, chutnam pravidelne kazde pondeli. Pred nekolika mesici jsme menili u Utopencu recepturu a puvodni burtiky vymenili za vyhlaskove spekacky. Na nekterych obchodech je mozne jeste stale koupit puvodni recepturu, ale vetsinou by jiz mel byt k dostani novy vyrobek. Je pravda, ze i v novych Utopencich je pomerne dost cibule, ale to je dano pozadavky nasich zakazniku, kteri tento vyrobek opakovane a intenzivne kupuji. V ramci portfolia vyrobku ve skle a v plechu se jedna o zdaleka nejprodavanejsi polozku.
    Diky za Vas impuls i pozvanku i za to, ze Vam nejsou veci lhostejne
    hezky vikend
    Jan Hanus

    4. 5. 2013 v 13:19, xxx

    Pane generální,
    mám tady stále pro Vás od minula schován v lednici ten chuťový zážitek – pravé kostelecké utopence! Opravdu si nedáte? Co říkáte, pane generální? Proč se neozýváte?
    A mohl byste pozvat též pana Babiše, ten věcem rozumí a třeba by byl rád. Tak jakpak se rozhodnete?
    Chcete schovat také cibulku?
    S pozdravem
    P. V.

    ———- Původní zpráva ———-
    Od: P. V.
    Datum: 27. 4. 2013
    Předmět: Utopenci kostelecké uzeniny.

    Dobrý den, pane řediteli,
    dnes jsem si koupil Vaše utopence od Tvůrce chuťových zážitků. Chci Vám pravdivě napsat můj pocit z nich: utopenci jsou nechutné a je to pro mne velmi negativní chuťový zážitek. Skutečně upřímně lituji, že jsem za ně vydal své peníze, i když byly v Albertu v akci. Ty párečky z nich jsou „jak vítr“ – prostě jsou celkově, zejména chuťově úplně ošizené, prázdné, divné, nedobré. Párečky asi s přemáháním dojím, když jsem si výrobek koupil, protože nejsem normálně zvyklý vyhazovat to, na co jsem si musel poctivě a namáhavě vydělat. Cibuli s tzv. nálevem prostě jíst nemohu a vyhodím ji (i když normálně mám cibuli velmi rád). Některé pocity z Vašeho výrobku se nedají popsat, musí se zažít. Celkově mám z Vašeho produktu dojem, že kdybych se takovým výrobkem pravidelně stravoval, asi bych brzo zemřel. Už si ale určitě Vaše utopence nikdy nekoupím. Raději si udělám utopence z normálních špekáčků, třeba od firmy Novák maso uzeniny, které na dnešní celkově zhoršené poměry ještě „jdou“. Na jejich naložení asi využiji sklenici od Vašeho výrobku, kterou společně s víčkem považuji za to jediné kvalitní z něj.
    S pozdravem
    P. V. (pozn.: bylo psáno neanonymně, zde se neuvedením tak trochu bráním různým úchylům či mafiánům, kteří by mi třeba chtěli ztrpčovat život)
    Váš spotřebitel

  8. Vážený pane,
    tenhle článek je polopravdaVýrobce jede podle objednávek. A také masokombinát vyrobí pouze to co si obchodník objedná! Tyhle „s…ačky“ si objednávaj hlavně řetězce, oni si nadiktují cenu a výrobce musí ošidit složení dle přání nákupčích managerů, věřte mi, že kostelec dělá i špičkové výrobky, ale musíte si za to zaplatit.

    DOKUD LIDI NEPŘESTANOU KUPOVAT TYHLE SVINSTVA BEZ MASA V ŘETĚZCÍCH, TAK SE BUDOU VYRÁBĚT. JE POTŽEBA TLAČIT NA OBCHODNÍKY, VÝROBCE ZA TO NEMŮŽE.

    A logicky nemůžete chtít masové párky z kvalitních surovin za 60,- kč, pokud vstupy jsou na ceně 55,- ????. Kvalitní zauzené párky, špekáčky, slanina na bukovém špalku zauzená stojí běžně 100 – 150kč za kilogram. Vemte si cenu hovězího, vepřového, energie a práci lidí + zisk výrobce a marži obchodníka. To jsou jednoduché počty. Zajeďte si do podnikové prodejny a uvidíte výrobky o kterých se Vám ani nesní a z masa.

    1. Chápu a můžete mít pravdu, že tohle bylo na objednávku nicméně nemůžete se vzdát odpovědnosti za svoje dílo jen proto, že to bylo na objednávku. Kdybych byl manažer nějakého podniku a přišel za mnou někdo, že chce výrobek, který je za hranicí vkusu, tak bych tam nedal svoje jméno. Ať si to supermarket pojmenuje jako „Tesco utopenci“ nebo „Utopenci Clever“, apod.

    2. Vážení před týdnem jsem si koupil tyto utopence a je to opravdu šmejd a hnus. Složení je stejné jako dříve (tyto mají spotřebu do 4.10.2013) jak je napsáno v úvodu 32% kuřecí strojově oddělené……. tedy to nejsou utopené špekáčky ale utopené zbytky. A POZOR TENTO VÝROBEK JE OZNAČEN LOGEM KOSTELECKÉ UZENINY, ORIGINAL 1917 RECEPTURE, LOGEM ČESKÝ VÝROBEK, tedy tento výrobek ukazuje co to je za firmu a je nesmysl že si to objednal supermarket, to by tam bylo logo toho supermarketu, Kostelecké uzeniny jsou stejná kvalita jako Hamé. Je to ostuda, babiš už neví jak si nahrabat, když má vyděláno, tak by se mohl snažit pozvednout kvalitu.

    3. Martine, to co rikate, je nesmysl. Tedy – mate pravdu v tom, ze obchodni retezec si rekne pozadavky a firma podle toho vyrobek vyrobi. Ale TIHLE UTOPENCI NEJSOU (!!) privatni znackou zadneho obchodu, je na nich logo Kosteleckych uzenin a neuvedena informace jako – vyrobeno pro Globus (Kaufland, Penny, atd…) . Kdyz mluvime konkretne o techto utopencich tak to proste neni pozadavek konkretniho obchodu, ale vlastni vyrobek Kosteleckych uzenin.

  9. A ješte připomínku, pokud to nevyrobí Kostelec v ČR, bez dotací a s obrovským daňovým nákladem, tak to dodaj poláci z mršin a chemickou solí a to teprve bude mňamka.
    Uvědomte si, že je to o peňezích, ale co chcete od národa, který dvacet let jenom nadává u piva (které už se taky nedá pít).

  10. Nedivím se že dnes je mnoho případu rakoviny když dnes jíme no nevím jestli jíme takovej sajrajt jako vyrábí zmíněna firma no K,U.viřazuji ze svého jídelničku a ti jenž toto vyrábí stittese a takovej by chtěl do politiky fuj…………

  11. Zdravim vsechny. Take jsem mela tu cest ochutnat utopence od Kosteleckych uzenin. Myslim, ze nic horsiho jsem nejedla… Souhlasim s clankem. A jestli muzu, tak jsem v Jednote (dneska je to Coop, ale pro me stejne porad Jednota :o) objevila utopence od firmy NIKA Chrastava, jsou nakrajene na kolecka, vyborne dochucene a mohla bych je jist porad :o) v takove male krabicce asi 250g.

  12. Pokud se někdo vrací domů nalitej po páteční akci a nemá ani tušení, co strká do huby, neměl by ani mít tu drzost tady vůbec něco napsat.

  13. Vážení není to tak dlouho kdy v roudnici nad labem existovala společnost Procházka. Netvrdím, že všechny její výrobky byly superkvalitní, ale byly daleko lepší než zmiňované Kostelecké uzeniny.
    Tato společnost byla dokonce jako jedna z mála zisková. Bohužel, to se nelíbilo panu Babišovi, tak tuto společnost nejdříve odřízl od trhu a poté ji koupil. Nejdříve zrušil porážku, výrobu masa a poté i výrobu uzenin. Samozřejmě dál vyrábí i produkty pod logem Procházka, ale již v Kostelci a sám můžu potvrdit, že takové hnusy, kterými se chlubí, by snad ani výrobní závod neměly opustit a rovnou skončit v kafilérii.

  14. A ještě něco, při svém vstupu do politiky razil heslo „dát lidem práci,“ ale na podřipsku připravil cca 1000 až 1500 lidí o práci. To si dost protiřečí. Teď mu záleží jen na tom, aby ze státu vyždímal co nejvíce dotací pro svůj Agrofert, které mu vyrovnají ztráty hlavně co se týče již zmiňovaného Kostelce.

  15. Kostelecké uzeniny = Agrofert = agent „Bureš“ = podvod, zlodějna, tunelování atd.
    Kdo kupuje zboží takové sebranky, má co chtěl, tak o čem dlouze mluvit?

  16. Složení už je dávno jiné:

    Vepřové maso 40 %, Vepřové sádlo 25 %, Hovězí maso 10 %, Vepřové kůže 5 %, Pitná voda, Bramborový škrob, Jedlá sůl, Stabilizátory E450, E451, E250, Potravinářská vláknina, Směs koření, Extrakty koření, Dextróza, Antioxidant E300, Zvýrazňovač chuti a vůně E621, Složení láku: pitná voda, ocet E260, cibule, jedlá sůl, koření

    1. Reaguješ na dva roky starou diskuzi, přičemž tvé tvrzení stále neomlouvá dobytčí praktiky zmíněného výrobce, který tě klidně vědomě svými lacinými jedy pro pár zlámanejch grošů připraví o zdraví, pakliže mu to vyhláška jednou povolí. Slova jako etika či kvalita ve slovnících sice možná mají, ale bohužel tak maximálně mezi sprostými slovy. Říkám, podváděl jednou, není důvod znova šlapat do stejného hovna, pak už je to o blbosti. Výrobců je sposta, vybrat si není jednoduché, ale k tomuhle se jednoduše nevracejte a nechte ho zkrátka chcípnout hlady. Řešení jednoduché, legální a velmi účinné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *